Förebyggande av avfall

Oj så mycket avfall det blir alldeles i onödan! Och vad det kostar!

Verksamhetsavfall av olika slag på grund av felbeställningar, dålig logistik, dålig tidsplanering och så vidare. Hushållsavfall i onödan för att vi handlar för mycket, beställer fel, glömmer vad vi redan har handlat, frestas av erbjudanden och mode... Titta på vår inspirationsfilm och få en glimt av hur jag hjälper verksamheter att minska avfallet!

Jag hjälper minakunder att jobba strukturerat och verksamhetsintegrerat med att förebygga avfall som en del av verksamhetsutvecklingen.

Exempel på uppdrag:

Förebyggandecoachning, VA Syd. Uppdraget är pågående och innebär att coacha verksamheter i Burlövs och Malmö kommuner i att minimera sitt avfall. Två workshops genomförs per verksamhet, exempelvis inom förskoleverksamhet eller äldrevården. Resultatet från workshoparna sammanställs och analyseras för att till slut resultera i en handlingsplan.

Minska avfallet i vården, NSR. Uppdraget innebar att coacha vårdboenden i NSR:s ägarkommuner, för att minska verksamheternas avfallsmängder. Totalt coachades fyra vårdboenden och en daglig verksamhet. I uppdraget ingick att leverera ett förslag till hur NSR kan arbeta vidare med insatser för att förebygga avfall i kommunala verksamheter.

Öka takten uppför trappan, Avfall Sverige. Målet med projektet var att utveckla ett koncept för hur man kan informera och inspirera kommun- och förvaltningsledningar om förebyggande av avfall, i syfte att få igång eller öka takten i kommunens förebyggandearbete. Information och inspiration om förebyggande av avfall paketerades så att det blir lätt att använda för exempelvis en avfalls- eller miljöstrateg.

Översta steget – minskad användning av plast, Hållbar Utveckling Skåne. Tre kommunala verksamheter coachades i att minska sin plastanvändning och sitt plastavfall, med utgångspunkt från Avfall Sveriges metod för att förebygga avfall. Deltagarna fick lära sig metoden och applicera den på plast. Projektet innehöll också seminarier för att sprida projektets erfarenheter.

Gotlands besöksnäring plastbantar, Länsstyrelsen i Gotlands län. Uppdraget innefattade planering och genomförande av två seminarier på temat plastbantning. Huvudmålgrupp var besöksnäringen på Gotland. En workshop hölls för arbetsgruppen för Almedalsveckan, för att ta fram en strategi för att minska plastanvändningen.

Tillsammans med Avfall Sverige utbildar jag förebyggandecoacher, för att få fler personer som kan stötta verksamheter i att minska sina avfallsmängder. Vi utgår bland annat från den metod som jag har tagit fram åt Avfall Sverige för hur verksamheter kan minimera avfallet. Metoden beskrivs i en handbok som kan beställas genom Avfall Sverige (gratis för medlemmar). 

Mer information om att förebygga avfall hittar ni på hemsidan Översta steget.

Kontakta mig

Ring eller mejla gärna för frågor eller samarbete gällande resurseffektivitet och hållbarhet.

+46 (0)70 297 31 55

maria.larsson@miljodialog.se

Mån-fre 08-17